Trends in China’s groeiende buitenlandse investeringen verdienen Nederlandse aandacht

In 2014 was Nederland, met US$ 42 miljard de tiende bestemming wereldwijd voor buitenlandse investeringen.  China nam daarvan, volgens berekeningen van Baker & McKenzie en Rhodium, US$ 2.3 miljard voor zijn rekening, een kleine 5,5 %. Dat bedrag van US$ 2,3 miljard is vooral te danken aan een Chinese mega-investering van US$ 1,3 miljard in de Nederlandse agribusiness en handelsonderneming Nidera. De investering werd gedaan door het Chinese staatsbedrijf COFCO (China National Cereals, Oils and Foodstuffs Corporation) die zo een meerderheidsbelang van 51% in Nidera kocht. China’s buitenlandse investeringen groeien gestaag. Volgens cijfers van het Chinese Ministerie van Handel (Mofcom) heeft China in 2014 US$102,9 miljard in het buitenland geïnvesteerd, een stijging van 12,1% ten opzichte van 2013. Die investeringen vonden hun weg naar 6128 projecten in 156 landen met financiële en zakelijke dienstverlening, mijnbouw, en groot- en detailhandel als de drie belangrijkste sectoren. Een van de trends dit jaar, aldus het artikel op de website van Mofcom, is een doorbraak met betrekking tot fusies en overnames van bedrijven, vooral in de sectoren mijnbouw, energie, productie en landbouw. Als tweede grootste Chinese acquisitie ooit in de sector landbouw wordt bovengenoemde investering in Nidera met naam en toenaam vermeld. Een andere trend is de groei van buitenlandse investeringen door lokale bedrijven die het afgelopen jaar 43,8% van de totale investeringen voor hun rekening namen, een toename van 7,2 % ten opzichte van 2013. Bedrijven uit Beijing en de provincies Guangdong en Shandong liepen daarbij voorop. Mofcom heeft nog geen cijfers per bestemming bekend gemaakt maar volgens het rapport van Baker & McKenzie en Rhodium was Europa in 2014 een belangrijke bestemming voor Chinese investeringen. Op basis van hun eigen cijfers hebben zij berekend dat China het afgelopen jaar US$18 miljard in Europa heeft geïnvesteerd. Binnen Europa was Nederland in 2014 de 3e bestemming voor Chinese investeringen maar dat geldt niet voor de periode 2000-2014. Dan staat Nederland met een totaalbedrag van US$ 4.2 miljard over 15 jaar op een 6e plaats, na het VK (US$16miljard), Duitsland (US$8.4 miljard), Frankrijk (US$8 miljard), Portugal (US $6.7miljard) en Italië (US$5.6bn). Dat moet in de toekomst beter kunnen. Met de recentelijk aangekondigde overname van Vivat (Reaal) door het Chinese verzekerinsgbedrijf Anbang, dat naar verwachting zo’n 1,5 milard euro zal investeren in Vivat Verzekeringen, is in ieder geval een goed begin gemaakt. China is op de Europese markt geïnteresseerd in vastgoed, energie, voedsel, auto’s en de financiële sector. Daarnaast zal het, volgens een recent artikel op de website van Mofcom meer rekening moeten gaan houden met politieke en economische risico-factoren. Dat alles biedt aan Nederland kansen voor het aantrekken van Chinese investeringen. Het is daarbij wel van belang goed onderzoek te doen naar de Chinese investeerder en zorgvuldig te kijken naar de voorwaarden van het contract.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s