Media

Selectie van recente media activiteiten

Interview:

Chinese belangen teisteren Nederlands onderzoek‘, NRC, door Patricia Veldhuis, 3 juli 2020

Citaten in:

BEIJING HEEFT EEN NIEUWE VIJAND GEVONDEN: EUROPESE ACADEMICI MET EEN LIEFDE VOOR CHINA, door Leen Vervaeke, Volkskrant,  2 mei, 2021:

De race om de gunst van Chinese universiteiten’, China Dossier, Delta, TU Delft, 26 maart 2021

‘Hoe de TU Delft onbedoeld het Chinese leger een handje helpt’, China Dossier, Delta, TU Delft, 26 maart 2021

‘Samenwerken met Huawei: wordt het Dreams Lab een nachtmerrie?‘, Folia, Henk Strikkers, 23 maart 2021

WANTROUWEN TEGEN CHINESE CONFUCIUS INSTITUUT NEEMT TOE OP RIJKSUNIVERSITEIT GRONINGEN, / VOLKSKRANT (FEB 19, 2021)

EU should not rush investment deal with China‘, EU Observer, 18 december 2020

NOS website, 19 december 2019: Mijn blik op het succes van China’s aanpak in Macau: “Waar de Britten in Hongkong investeerden in goed bestuur en een gedegen onderwijs- en rechtssysteem, had Portugal al heel lang geen interesse meer in Macau.” Chinese president Xi is blij met gokparadijs Macau, maar waarom?

On 6 december 2019 I spoke with the South China Morning Post on a shift in China’s (public) diplomacy: China has “taken to the idea that in some cases an attack is the best defense’.

NOS Radio 1 Journaal 22 november 2019, gesprek van zo’n 8 minuten over de situatie rondom de protesten in Hongkong en over hoe China daarop reageert; te beluisteren via de link: om 07.34 uur (en 40sec).

“Wees niet passief, doe als de Chinezen”   Opiniestuk in NRC, 30 september 2019

Het debat over China in Nederland gaat over de verkeerde onderwerpen, betogen  ,  en  .

Interview voor het RTL Nieuws (19.30) van 25 november 2019 over de verkiezingen van de districtsraden in Hongkong, die uitliepen op een grote overwinning voor de pro-democratie partijen.

Schermafbeelding 2020-01-03 om 12.02.16

Uitgebreid gesprek met het AD, 25 november 2019: “Dit betekent de uitslag van de ‘ongekende verkiezingen’ in Hongkong:

‘Een flinke schok dus voor Lam, zegt Ingrid d’Hooghe, China-expert bij onderzoeksinstituut Clingendael. „Deze verkiezingsuitslag betekent een motie van wantrouwen tegen de regering van Hongkong. De demonstranten hebben steeds gezegd de steun van het volk te hebben. Dit blijkt nu inderdaad zo te zijn. Hoewel veel inwoners van Hongkong het geweld van de demonstranten veroordelen, staan ze wel degelijk achter hun standpunten.”’ En nog veel meer, zie de link.

Op 20 augustus 2019 sprak ik met Bert van Dijk van het FD over hoe de onrust in Hongkong  leidt tot nog meer spanningen tussen China en Taiwan: Schermafbeelding 2020-01-03 om 12.25.13

Interview met het FD over China’s beleid ten aanzien van de protesten in Hongkong, 17 augustus 2019: “Hongkong is China’s duivelse dilemma” :

Nieuwsuur 24 april 2019: Academische samenwerking met China, vanaf minuut 34Schermafbeelding 2019-05-08 om 23.17.55

Podcast 6 oktober 2019: Rem Korteweg discusses with Ingrid d’Hooghe and Ties Dams the 70th anniversary of the People’s Republic of China and the Hong Kong protests:

3 nov 2018: radio-interview Argos over risicos’ van onderzoekssamenwerking met China

24 okt 2015: TV-Interview RTL Nieuws van 19.30: http://www.rtlnieuws.nl/…/buiten…/staatsbezoek-aan-china

24 okt 2015: Interview met RTLz Nieuws, ”Kopiëren is voor de Chinezen helemaal niet negatief’, Karin Husslage http://www.rtlz.nl/business/ondernemers/kopieren-voor-de-chinezen-helemaal-niet-negatief

Zij is tevens te zien in de promotiefilmpjes op de website van de ING, Internationaal Ondernemen: China.

23 sept 2015: De Standaard, ‘Zal Xi Jinping een gekke hoed opzetten?;, van Annelien de Greef; diverse quotes, o.a.: ‘Tegelijk is Xi op dit moment verzwakt in eigen land. Vriend en vijand zijn het erover eens dat hij de recente beurscrisis slecht heeft aangepakt.

23 sept 2015: Het Nieuwsblad (Be),  ‘Afhankelijk van elkaar’, diverse quotes, o.a.: ‘Belangrijker nog’, zegt Chinakenner Ingrid d’Hooghe van het Clingendael Instituut in Den Haag, ‘De Chinezen hebben enorm veel schulden van de Verenigde Staten opgekocht. Zij voorzien dus in het krediet dat de ­Amerikanen nodig hebben om massaal ­Chinese producten te kopen.’

* 2 april 2015, radiogesprek VPRO Radio 1, Bureau Buitenland. Te beluisteren via deze link: vanaf minuut 44: http://www.vpro.nl/buitenland/speel.RBX_VPRO_707165.html

* 24 maart 2015 Het Algemeen Dagblad, ‘Wij gaan de Chinezen opvoeden’ van Karlijn van Houwelingen; diverse quotes.

*5 maart 2015, Het Parool en Het Algemeen Dagblad, ‘China, grootste parlement ter wereld bijeen. Volkscongres is tandeloze tijger’ van Karlijn van Houwelingen; diverse quotes, o.a.

‘Op de agenda staat naast het defensiebudget, terrorisme en economische groei in ieder geval milieuvervuiling, blijkt uit een film die een hit is geworden onder Chinese internetters. In ‘Under the Dome’ kaart een ongeruste moeder het gevaar van smog aan. ,,Dat de film verspreid mocht worden betekent dat de overheid het ook een belangrijk onderwerp vindt, anders was er wel een rem gezet op de publiciteit,” schat Ingrid d’Hooghe in.’  (Nabericht Ingrid: Een dag later werd de film alsnog slachtoffer van de Chinese censuur).

—————————-

 * 28 februari 2015, De Standaard, ‘Een tas van Hermès, een diploma van Harvard. President Xi wil China behoeden voor “foute” Westerse waarden’ van Annelien de Greef; diverse quotes, o.a.

“D’Hooghe: ‘De dochter van Xi kan straks wellicht rekenen op een mooie baan, maar de meeste Chinese jongeren keren niet terug. Ze zijn een ander leven gewoon, met meer vrijheid bijvoorbeeld. Ze vinden het niet aantrekkelijk om weer in China te gaan wonen en werken. Dat is een probleem voor Peking. Daarom zijn er speciale programma’s op poten gezet om het talent terug te lokken. Met goed betaalde banen, bijvoorbeeld.’”

—————————–

17 februari 2015:  Algemeen Dagblad, ‘Weg met die vrees voor de Chinees’ van Martijn van Beeten; diverse quotes, o.a.

‘Bekijk het objectief, stelt Ingrid d’Hooghe. Zij begon haar maatschappelijke loopbaan op de Nederlandse ambassade in Beijing en adviseert nu bedrijven en overheden over China. ,,Check of de voorwaarden voor een overname deugen, zoals je dat ook zou doen bij een Europees bedrijf. Ga niet in een angstkramp zitten.’’’

—————————–

Interview on possibilities for Europe-China cooperation on public diplomacy, Friends of Europe, December 2014

Leave a comment